Fyra anledningar att använda ditt kreditkort på Resan

Funderar du över att hålla ditt kreditkort gömt när du reser utomlands? Tänk om! Det visar sig att det finns fler fördelar än nackdelar med att svepa kortet både före, under och efter semestern. Här kan du läsa mer om bästa kortet för resan.

Fördelarna med ett kreditkort är verkligen talrika. Med samma kort kan du smidigt betala för allt från flygbiljetter och hotellrum till trevliga restaurangbesök. Bonus: du får även en reseförsäkring på köpet (mer om det i punkt 3). Oroar du dig för att det ska bli för dyrt? Tvärtom! I själva verket kan du göra riktigt fina klipp.

1: Köp resan när det är billigast

Det är ju verkligen inte roligt att stå där utan pengar på kortet när resebyråerna slår på stort med sina kampanjer för sommarens och vinterns semesterresor. Som du säkert redan vet tenderar priserna att vara betydligt lägre om du bokar din resa i god tid jämfört med i sista minuten, särskilt inför sommarlov, höstlov, påsklov eller jullov. Med lite framförhållning och en tidig bokning kan du faktiskt snappa upp en riktigt bra deal.

2: Undvik bedrägerier

Många är medvetna om att tjuvar ofta har ett särskilt intresse för kontanter. Av den anledningen bör du undvika att överlasta din plånbok med sedlar och mynt. Trots detta verkar vi ändå vilja ta ut pengar när vi reser utomlands, för att vara på den säkra sidan om den lokala restaurangen eller glasskiosken inte accepterar kort. Det är en klok tanke, men kom ihåg att bara ta ut en mindre summa och inte hela reskassan.

Självklart finns det även risker med att använda kort. Det kan till exempel drabbas av skimming*. Om ditt bankkort blir utsatt för skimming försvinner dina tillgångar ganska snabbt, om inte omedelbart. Inte det roligaste sättet att avsluta semestern på.

Å andra sidan, om ditt kreditkort blir utsatt för skimming försvinner inte dina pengar direkt. Med ett kreditkort får du en faktura efteråt där alla dina köp samlas och registreras. Om du upptäcker något okänt köp kan du kontakta din bank innan du betalar räkningen. För extra trygghet: välj kreditkort före både bankkort och kontanter.

3: Håll koll på valutan

När du reser utomlands kan valutakurser vara en snurrig historia att hålla reda på. Det kan vara lite krångligt när du handlar eller betalar på en restaurang och måste konvertera priset från den lokala valutan till svenska kronor. Vanligtvis blir det fördelaktigare om du väljer att betala i den lokala valutan. Det sparar dig besväret med omräkningar och kan till och med ge dig en bättre affär.

4: Sats inte allt på ett kort

Föreställ dig att du befinner dig utomlands – helt utan pengar. Inte direkt drömscenario, eller hur? Men faktum är att det faktiskt kan hända om du satsar allt på ett enda kort. Tyvärr kan olyckan slå till även under semestern. Plånboken kan lätt försvinna, vare sig det är på stranden, i matbutiken eller på restaurangen. Här är ett klokt knep: se till att alltid ha med dig ett extra kort, förvarat på ett säkert ställe. Det minskar risken för att din resa går om intet.

Genom att ha två kort med dig på semestern – ett kopplat till lönekontot och ett betal- och kreditkort – kan du säkerställa att du alltid har ett kort till hands om det andra skulle försvinna eller av någon anledning inte fungera. Men det finns inte bara trygghet i detta, det finns även flera fördelar med ett extrakort. En mer omfattande reseförsäkring, slippande av dyra växlingsavgifter och bättre översikt över dina semesterutgifter med en separat faktura, till exempel.